Kirjailijat

KIRJAILIJAT 2023 

Kirjakekkereillä vierailee tänäkin vuonna joukko palkittuja ja ajankohtaisia kirjailijoita. Kirjailijavierailut järjestetään lauantaina 11.3. TryckeriTeaternissa klo 10 Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri, klo 11 Rosa Meriläinen, klo 12 Kristiina Vuori, klo 13 Leena Parkkinen ja klo 14 Rosa Liksom. 


Mäki ja Pöyhtäri 
Miina Mäki työskentelee John Nurmisen Säätiössä ja on koulutukseltaan meri- ja ympäristöbiologi sekä tutkimussukeltaja. Anni Pöyhtäri on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka upeat nelivärikuvat ovat tuttuja myös kiitosta keränneestä Muumi luonto -sarjasta.
Mäen kirjoittama ja Pöyhtärin kuvittama Elonkirjo (WSOY, 2023) on henkeäsalpaava sukellus Suomen ainutlaatuisen rikkaaseen ja monimuotoiseen luontoon. 
Elonkirjo (wsoy.fi)

Meriläinen 
Rosa Meriläinen on kirjailija ja kolumnisti, joka toimii kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteerinä. Meriläinen on työskennellyt myös vihreiden kansanedustajana.
Meriläinen on kirjoittanut yhdessä Kari Häkämiehen kanssa yritysmaailmaan sijoittuvassa ekotrillerin Epäpyhäliitto (Teos, 2022).
Epäpyhä liitto | teos.fi

Vuori 
Kristiina Vuori on järvenpääläinen kirjailija, joka käyttää taiteilijanimeä.
Ajatus historiallisesta romaanista kiehtoi hänen mieltään yli kolmekymmentä vuotta, ja kun hän tarttui toimeen, tuloksena oli historian humuun tempaava huima lukukokemus, esikoisteos Näkijän tytär. 
Vuoren tuorein teos on Kesytön liekki (Tammi, 2022), joka on Romanttinen mysteeriromaani Fiskarsin ja Mustion ruukkien alkuajoista.
Kesytön liekki (tammi.fi)

Parkkinen 
Leena Parkkinen on palkittu kirjailija, jonka historiaa ja monisyisiä ihmissuhteita upeasti käsittelevät romaanit ovat keränneet ylistystä niin lukijoilta kuin kriitikoilta. Parkkinen on julkaissut sekä aikuisten romaaneja että lastenkirjoja. Hänen kirjojaan on julkaistu 12 maassa.
Parkkisen tuorein teos on Neiti Steinin keittäjätär (Otava, 2022), joka on huikaiseva historiallinen romaani rikoksesta joka erottaa siskokset, rakkaudesta joka asettaa ihmisen palvelemaan toista. 1900-luvun alun Paraisilla kahden siskoksen työpesti kartanon apulaisina päättyy hirvittävään veritekoon.

Liksom
Rosa Liksom on kirjallisuutemme merkittävä uudistaja, joka voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2011 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2013. Vuonna 1985 novellikokoelmalla Yhden yön pysäkki debytoinut Liksom on myös kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin Ruotsin Akatemian Pohjoismainen kirjallisuuspalkinto, ja 2021 Liksom palkittiin Veijo Meri -palkinnolla.
Liksomin tuorein teos on Väylä (Like, 2021). Väylä on vangitseva romaani vaelluksesta, sotapakolaisleireistä ja joesta, joka kotinsa jättäneille merkitsi elämän ja kuoleman rajaa. Se on vuodenkierron mittainen kasvukertomus, tarina pienen kylän tytöstä ja poluiksi vaihtuvista teistä, luonnosta ja äidin etsimisestä. Liksomin kerronta saa loankin loistamaan.
Like Kustannus | Rosa Liksom

Kirjailijoita haastattelee kulttuuritoimittaja Pia-Maria Lehtola.

Ollikainen
Aki Ollikainen (s. 1973) opiskeli Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan yhteiskuntapolitiikka. Valokuvaajan ammattitutkinnon hän suoritti vuonna 2007, ja ja hän on aiemmin tehnyt mm. toimittajan töitä. Esikoisteos Nälkävuosi (2012) sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja nousi Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Teos valittiin myös kansainvälisen Man Booker -palkinnon ehdokkaaksi 2015. Siim Liivikin kanssa kirjoitettu elämäkerta Fuck You Liivik ilmestyi vuonna 2021. Siltala

Ollikaisen tuorein teos on Kristuksen toinen tuleminen (2022, Siltala) . Kesken maaseutukiertueensa syksyllä 1914 oopperatenori Aarne Oden saa verensyöksyn, josta hän vaivoin selviää hengissä. Aarnella todetaan tuberkuloosi. Hänet passitetaan keuhkotautiparantolaan, kuoleman rajalla riutuvien valtakuntaan.

Aki Ollikaisen neljännen romaanin tiivis muoto kasvaa lyyrisen kielen ansiosta kokoaan suuremmaksi. Yksittäiset kohtaukset ovat kuin ekspressionistisia maalauksia, jotka kurkottavat näkyvän maailman tuolle puolen.

KIRJAILIJAT 2022

Palkittuja kirjailijoita

Kirjakekkereillä vierailee tänäkin vuonna joukko palkittuja ja ajankohtaisia kirjailijoita. Kirjailijavierailut järjestetään lauantaina 12.3. Pohjan kirjaston juhlasalissa. klo 11 Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin, klo 12 Anneli Kanto, klo 13 Meri Valkama ja klo 14 Juha Itkonen.

Herlin ja Kankaanrinta ovat julkaisseet eri foorumeilla kolumneja, joiden laajaa antia sekä sitä täydentäviä uusia tekstejä on koottu kirjaan Luonnollisia ajatuksia (2021). He ovat ympäristövaikuttajia ja yhdessä perustajia Baltic Sea Action Group (BSAG)-säätiössä, Soilfood Oy:ssä ja Q Power Oy:ssä. He omistavat tutkimustila Qvidjan Paraisilla sekä Gullkronan sataman saaristossa. Kustantamo: Teos

Kanto on tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen tuotantoonsa kuuluu aikuisten romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia. Tuorein romaani Rottien pyhimys (2021) on lukijoiden rakastama ja mm. ollut Runeberg-palkinto ehdokkaana 2022. Kustantamo: Gummerus

Valkama on yhteiskunnallisiin aiheisiin erikoistunut tutkiva journalisti ja kirjailija, jonka hurmaava esikoisteos Sinun, Margot (2021) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja on kirjastojen varatuimpia teoksia kautta maan. Kustantamo: WSOY

Itkonen kuuluu nuoren kirjailijapolven kärkinimiin ja palkittu lukuisista teoksistaan. Hän vieraili Kirjakekkereillä ensimmäistä kertaa vuonna 2016 ja monet kävijämme toivoivat häntä uusintavierailulle syksyllä tekemässämme kyselyssä. Toteutamme yleisön toiveen Itkosen palatessa Kirjakekkereille. Kustantamo: Otava

Kirjailijoita haastattelee kulttuuritoimittaja Pia-Maria Lehtola.

Ilkka Auer on fantasiasta, kauhusta, historiasta ja roolipeleistä hullaantunut haaveilija, joka tietää, että lapsuuden unelmakesien varjoissa lymyää myös painajaisia. Roolipelivuosinaan hän yleensä suunnitteli pelit alusta loppuun asti ja sijoitti seikkailut itse luomaansa maailmaan. Ilkka Auer on kirjoittanut yhteistyössä elokuvaohjaaja Antti J. Jokisen kanssa Nicholas North -fantasiasarjaa. Uusin kirja on Domowik, joka ilmestyi syksyllä 2018. Lisätietoja: Haamu Kustannus.
Ilkka Auer vierailee Raaseporin suomenkielisissä alakouluissa.  Kuva: Jukka Mykkänen

Joel Haahtelan esikoisromaani Kaksi kertaa kadonnut ilmestyi keväällä 1999. Haahtela on palkittu Olvi-säätiön kirjallisuuspalkinnolla 2002 romaanistaan Tule risteykseen seitsemältä. Hän on saanut myös Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon vuonna 2001. Romaani Elena oli Finlandia-palkintoehdokas vuonna 2003. Uusin kirja Adèlen kysymys ilmestyy maaliskuussa 2019. Lisätietoja: Otava


Kuva: Jarkko Mikkonen
Laura Lindstedtin esikoisromaani Sakset, ylsi sekä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon että Finlandia-palkinnon ehdokkaaksi. Toinen romaani Oneiron –fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista (Teos, 2015) on ollut arvostelumenestys niin Suomessa kuin ulkomailla. Teokselle myönnettiin Finlandia-palkinto ja se oli ehdolla muun muassa Runeberg-palkinnon ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Oneironin käännösoikeudet on myyty tähän mennessä 14 maahan. Tuorein kirja Ystäväni Natalia ilmestyy 15.3. Lisätietoja: TeosKuva: Svetlana Aksjonova
Hannu Mäkelä on monipuolinen kirjailija ja taiteen akateemikko. Mäkelän tuotanto on laaja: proosaa, runoja, näytelmiä, radiokuunnelmia, televisionäytelmiä sekä lastenkirjoja, kaikkiaan yli 160 teosta. Hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle. Useita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja saanut Mäkelä sai Finlandia-palkinnon vuonna 1995 teoksesta Mestari: Eino Leinon elämä ja kuolema. Mäkelän uusin kirja Valo – Kertomus rakkaudesta ilmestyi 2018. Kirjassa Mäkelä kirjoittaa rakkaudesta ja kuolemasta, sielunkumppanin löytämisestä, onnesta, ilosta ja toivosta: elämän hauraudesta ja surun painosta. Lisätietoja: Kirjapaja
Kuva: Jonne Räsänen
Riikka Pulkkinen on kirjallisuutemme kiistattomia kärkinimiä. Kansainväliseen tietoisuuteen Pulkkinen nousi romaanillaan Totta, joka oli Frankfurtin kirjamessuilla 2010 koko kansainvälisen kirjamaailman huomion keskipisteenä ja romaani on julkaistu jo 17 maassa. Riikka Pulkkinen sai Kaarlen-palkinnon 2007 ja Laila Hirvisaaren rahaston apurahan 2007. Totta-romaani oli Finlandia-palkintoehdokkaana 2010. Pulkkisen kirja Lasten planeetta ilmestyi syksyllä 2018 ja sitä kuvaillaan näin: Lasten planeetta on upea, viisas ja haikeankaunis romaani lähelle päästämisen vaikeudesta. Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää rakkaus. Lisätietoja: Otava.
Kuva: Hanna Poropudas

Salla Simukka on palkittu ja maailmalla huikean menestynyt tamperelainen nuortenkirjailija ja kriitikko. Hän sai Topelius-palkinnon 2012 nuortenkirjoistaan Jäljellä (Tammi, 2012) ja Toisaalla (Tammi, 2012). Salla Simukka palkittiin opetus- ja kulttuuriministeriön jakamalla arvostetulla Suomi-palkinnolla 2013. Salla Simukan Lumikki-trilogia on ollut maailmanmenestys. Käännösoikeudet on myyty jo 52 maahan. Lisätietoja: Tammi
Salla Simukka vierailee Raaseporin suomenkielisissä yläkouluissa.
Victor Wilson on historioitsija, joka valmistui filosofian tohtoriksi 2016 Åbo Akademista. John Gardbergin elämäkerta on hänen viimeisin projektinsa, joka on myös osa 1900-luvun Karjaan paikallishistoriaa ja osa suomenruotsalaisen vähemmistön aatehistoriaa.
Lisätietoja: Gardberg Center
KIRJAILIJAT 2018


Kuva: Liisa Valonen
Selja Ahava on kirjailija ja käsikirjoittaja. Ahavan esikoisromaani Eksyneen muistikirja (2010) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas, ja hänelle myönnettiin siitä Laila Hirvisaaren rahaston apuraha. Toinen romaani Taivaalta tippuvat asiat sai EU:n kirjallisuuspalkinnon ja oli Finlandia-palkinnon ja Tulenkantaja-vientikirjapalkinnon ehdokkaana. Ahavan teosten käännösoikeudet on myyty yhteensä kahteentoista maahan.
Kirja Ennen kuin mieheni katoaa (2017) on rehellinen ja kaunis romaani kipeästä luopumisesta. Ahavan voimakas mutta pakoton ilmaisu tekee uskomattomasta tarinasta ja inhimillisestä tragediasta vavahduttavaa romaanitaidetta.Info: Gummerus  Kuva: Lehtikuva/Pekka Sakki
Lasse Lehtinen on kirjailija, toimittaja ja entinen poliitikko. Hän on toiminut kansanedustajana (1972–1983) ja europarlamentaarikkona (2004–2009) sekä erilaissa viestintätehtävissä.
Elämäkerta Tanner - Suomen itsenäisyyden ensimmäisten vuosikymmenten tärkeimmästä vaikuttajasta - ilmestyi vuonna 2017. Neuvostoliiton kiroaman työväen takuumiehen ja aikansa kansainvälisesti verkottuneimman suomalaisen hengästyttävä ja uskomaton tarina. Väinö Tannerin julkinen ja yksityinen elämä kulkevat kirjassa värikkäänä kudoksena läpi Suomen ankarien vuosien. Info: Otava

Tiina Martikainen on  kirjailija ja freelance-toimittaja, joka asuu Lohjan Sammatissa. Hän vetää luovan kirjoittamisen starttikurssia Sammatin kirjastossa.

Jäätyneet kasvot ilmestyi vuonna 2016 ja kertoo rikosylikonstaapeli Hanna Vainiosta ja poliisikorja Riinasta. Karjalohjalta löytyy talvisena yönä ruumis omakotitalon ulkoaltaalta. Paikalle kutsutaan Lohjan poliisin rikosylikonstaapeli, poliisikoiranohjaaja Hanna Vainio. Info: Myllylahti 

Pipa Nikula on valokuvaaja, esikoiskirjailija ja vapaa taiteilija Fiskarsista. Hän on elämän kauneuden ja sen hetkellisyyden ikuistaja sekä ylistäjä.

Valokuvaamisen ja kirjoittamisen lisäksi Pipa iloitsee luonnosta, lukemisesta, joogasta, tanssista, henkisyydestä ja seikkailuista avarassa maailmassa. 

Kuva: Tuulos
Jyri Paretskoi opettaa yläkoululaisille äidinkieltä ja kirjallisuutta sekä suullista ilmaisua Iisalmessa. Jyri Paretskoi sai nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon esikoisromaanistaan Shell’s Angels vuonna 2014. Kirja kertoo kolmen mopopojan elämästä Shell-huoltoaseman kulmilla Iisalmea muistuttavassa pikkukaupungissa. Vuonna 2014 kirjalle ilmestyi jatko-osa Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat. Se oli vuoden 2014 Finlandia Junior -palkintoehdokas. Shell's Angles - Aivot narikkaan on sarjan neljäs osa ja se ilmestyy helmikuussa 2018.
Kirjailija ja opettaja Jyri Paretskoi vierailee maanantaina 5. maaliskuuta Raaseporin suomenkielisissä kouluissa ja tapaa 7.-luokkalaisia. Info: Karisto


Kuva: Arto Wiikari
Kati Tervo on kirjailija ja suosittu kolumnisti, joka kirjoittaa kolumneja Yhteishyvään ja Kotilääkäriin. Tervo on työskennellyt kirjastonhoitajana ja informaatikkona.

Kati Tervon lumoava taiteilijaromaani Iltalaulaja (2017) kulkee maineikkaan Ellen Thesleffin jalanjäljissä. Vanheneva taiteilija Ellen saapuu kesähuvilalleen Hämeeseen vuonna 1945. Hän saa apulaisekseen maalaistyttö Taimin, joka ihailee kuuluisaa taiteilijaa. Huhtikuussa 2018 ilmestyy Kati Tervon seuraava kirja Rapsuta minua ja muita kirjoituksia. Info: Otava.

Kuva: Marek Sabogal
Jukka Viikilä on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa: Runoja (Gummerus, 2008) ja Runoja II (Gummerus, 2010) sekä poeettisen tietosanakirjan Ensyklopedian (Poesia, 2011). Viikilän ensimmäinen romaani, Akvarelleja Engelin kaupungista (2016), voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2016. Jukka Viikilän romaani Akvarelleja Engelin kaupungista on arkkitehti Johan Carl Ludvig Engelin fiktiivinen yöpäiväkirja. Syksy 1816. Helsingin uudelleenrakennuskomitea on valinnut saksalaisen Engelin arkkitehdikseen, ja hän on muuttanut perheineen kaupunkiin, joka on ”harvaan asuttu ulkosaariston kallioniemi, Itämeren löytämätön helmi, enimmäkseen vaikeakulkuista vuorta”. Viikilän seuraava kirja Suomalainen vuosi ilmestyy maaliskuussa 2018. Info: Gummerus ja Otava. 


***

KIRJAILIJAT 2017

Kuva: Tiina Österman

Leena Ahtola-Moorhouse on taidehistorioitsija ja toimi Ateneumin taidemuseon intendenttinä vuoteen 2015 asti. Hän on yksi Suomen parhaita Helene Schjerfbeckin asiantuntijoita ja on eri artikkelissa, kuvatekstissä ja kirjassa "Ja kukaan ei tiedä millainen olen: Helene Schjerfbeckin omakuvat 1878–1945 (2000)" kasvattanut tietoisuutta hänen taiteensa ominaislaadusta. Ahtola-Moorhouse suunnitteli ja kokosi Ateneumin näyttelyn "Helene Schjerfbeck 150 vuotta" ja sen näyttelykirjaa (2012). Leena Ahtola-Moorhousen luento Helene Schjerfbeck ja Raasepori pidetään to 9.3. klo 18-18.50 Karjaan kirjastossa. Järjestäjä: Gardberg Center rf.


Kuva: Jouni Harala
Venla Hiidensalo on toiminut kirjallisuus- ja mediakriitikkona, kolumnistina ja vapaana toimittajana vuodesta 1997. Hänen uusin romaaninsa Sinun tähtesi, joka  ilmestyi tammikuussa 2017, on  historiallinen romaani taiteilija Albert Edelfeltistä.  Albert pystyy työhönsä vain rakastuneena, ja intohimo ja sovinnainen elämä ovat ristiriidassa. Kun kansallistaiteilija vuonna 1905 haudataan juhlavin menoin, seisoo väkijoukossa kiivas nuori mies, joka ei ymmärrä, miksi hänen köyhä äitinsä halusi tulla paikalle. Info: Otava

Kuva: Pertti Nisonen

Anna Kortelainen on arvostettu kirjailija, taidehistorioitsija ja filosofian tohtori. Hän on kirjoittanut lukuisia teoksia taidehistorian, naisten historian ja lääketieteen historian aloilta - mm. Kivipiirtäjä, 2014 - sekä elämäkertoja, novelleja. Hänen esikoisteoksensa Virginie! (2002) kertoi Albert Edelfeltin nuoren rakastajattaren tarinan. Sen jälkeen hän on tehnyt kirjoissaan tunnetuksi niin hysterian kuin tavaratalojenkin historiaa sekä kirjoittanut muun muassa L. Onervan elämäkerran ja romaanin karjalaisesta isoisästään (Ei kenenkään maassa, 2012). Viipuriin sijoittuva Siemen on hänen toinen romaaninsa. Lisäksi hän kolumnoi ja käsikirjoittaa erilaisia näyttelyitä, tv-ohjelmia ja musiikkiin liittyviä esityksiä. Info: Tammi
Kuva: Laura Malmivaara

Juuli Niemi on helsinkiläinen kirjailija ja käsikirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt novellikokoelma ja neljä runokokoelmaa, joista Yömatkat (Otava, 2010) oli Tanssiva Karhu- sekä Einari Vuorela -palkintoehdokkaana. Niemi on käsikirjoittanut lyhytelokuvan Kesäpaikka (2009) sekä elokuvat Roskisprinssi (2011) ja Kesäkaverit (2014), jonka käsikirjoitus oli Jussi-ehdokkaana. Juuli Niemi voitti vuoden 2016 lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon kirjallaan Et kävele yksin. Juuli Niemi vierailee maaliskuun alussa Raaseporin suomenkielisissä kouluissa Kirjakekkereiden kutsumana. Info: WSOY


 Kuva: Tommi Tuomi
Reijo Mäki työskentelee vapaana kirjailijana ja asuu Turussa. Reijo Mäki julkaisi esikoisdekkarinsa Enkelipölyä vuonna 1985, ja sen jälkeen häneltä on ilmestynyt kirja joka vuosi – tähän mennessä kolmisenkymmentä teosta. Kirjailijan tunnetuin hahmo turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1986 Moukanpelissä. Mäen suosio on kasvanut koko ajan tasaisesti ja hänen kirjojaan on myyty Suomessa kaksi miljoonaa kappaletta. Vares-dekkarit ovat valloittaneet myös ulkomailla. Tähän mennessä kirjoja on ilmestynyt englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, tanskaksi ja viroksi. Vares-romaanien pohjalta on tehty elokuvia ja näytelmiä. Viimeisin Vares-dekkari on vuonna 2016 ilmestynyt Hot Dog. Viime vuonna ilmestyi myös Roivas-dekkari Slussen. Reijo Mäki on saanut vuoden johtolanka -palkinnon vuonna 2013. Info: Otava
Kuva: Arto Wiikari

Reidar Palmgren on kirjailija ja näyttelijä, jonka esikoiskirja Jalat edellä sai sekä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon että Akateemisen kirjakaupan esikoiskirjapalkinnon 2001. Palmgren on opiskellut Tampereen yliopiston näyttelijätyönlaitoksella ja valmistunut teatteritaiteen maisteriksi. Freelance-näyttelijänä tunnettu Palmgren asuu nykyisin Tampereella. Palmgren on näytellyt lukuisissa teattereissa eri puolilla Suomea. Palmgrenin toinen romaani Lentämisen alkeet (2004) oli Olvi-kirjallisuuspalkintoehdokas, ja Palmgren sai teoksestaan Laila Hirvisaaren rahaston apurahan vuonna 2005. Palmgrenin viides kirja Kirpputori julkaistiin elokuussa 2016. Info: Otava


 

Charlotta Wolff on Suomen Akatemian tutkija ja Euroopan historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen kirjansa Keisarin Mies, joka ilmestyi syksyllä 2016, kertoo Constantin Linderistä ja hänen maailmastaan. Hovimies, liikemies ja poliitikko Constantin Linder (1836–1908) on jäänyt historiaan miehenä, josta tuli kenraalikuvernööri Bobrikovin oikea käsi ensimmäisen sortokauden aikana. Linder oli silloin uransa huipulla senaatin talousosaston varapuheenjohtajana, maamarsalkkana ja ministerivaltiosihteerinä. Keisarin mies -kirja sai alkunsa Magnus Linderiltä, jonka isoisä Constantin oli. Kirja avaa oven aikaan, jolloin länsiuusmaalaiset aatelismiehet liikkuivat vaivatta Pariisin salonkien, Italian palatsien ja Siperian kaivosten välillä. Info: Siltala Kustannus.


***

 KIRJAILIJAT 2016
Kuva: Carl Bergman

Elina Hirvonen on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. Hirvosen esikoisromaani Että hän muistaisi saman, oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Se on käännetty seitsemälle kielelle. Toukokuussa 2009 romaani nostettiin New York Times Book Review’n kanteen, mikä on harvinaista esikoisromaanille. Hirvonen sai vuonna 2010 Kalevi Jäntin palkinnon teoksesta Kauimpana kuolemasta. Hirvosen kolmas kirja Kun aika loppuu, on vaikuttava romaani vanhemmuudesta, oman paikan etsimisestä ja ihmisen vastuusta puuttua tapahtumien kulkuun. Lue lisää: WSOY.
Kuva: Otava
Juha Itkonen kuuluu suomalaiskirjailijoiden kärkinimiin. Itkosen esikoisromaani Myöhempien aikojen pyhiä (2003) oli Finlandia-palkintoehdokkaana ja sai Kalevi Jäntin palkinnon. Romaanista Anna minun rakastaa enemmän Itkonen sai Valtion kirjallisuuspalkinnon. Itkosen kolmas romaani Kohti on kertomus hajonneesta perheestä ja kahdesta sukupolvesta, jotka koettavat löytää tien toistensa luo. Romaani oli vuoden 2007 Finlandia-ehdokkaita. Itkonen sai romaanista Nuori Aleksis -palkinnon 2008. Keväällä 2016 ilmestyy romaani Palatkaa perhoset. Lue lisää: OtavaKuva: Ofer Amir
Katja Kettu on kirjailija ja animaatio-ohjaaja, joka hahmottaa maailmaa sanojen ja kuvien kautta. Hän on kotoisin Rovaniemeltä, valmistunut Turun Taideakatemiasta animaatio-ohjaajaksi ja opiskellut Tampereen yliopistossa kotimaista kirjallisuutta. Katja Ketun elokuussa 2015 ilmestynyttä romaania Yöperhonen on myyty jo 30 000 kappaletta. Kettu on kirjoittanut Yöperhosen lisäksi romaanit Kätilö (2011), Hitsaaja (2008) ja Surujenkerääjä (2005) sekä novellikokoelman Piippuhylly (2013). Kätilö palkittiin Runeberg-palkinnolla vuonna 2012. Romaanin pohjalta tehdyn samannimisen elokuvan on ohjannut Antti J. Jokinen. Lue lisää:WSOY
Kuva: Kjell Svenskberg
Mary Kuusisto on kirjailija, kuvataiteilija, viljelijä ja torikauppias. Hänen kotipihapiirinsä puutarhoineen ja kasvimaineen on Raaseporissa.  Kuusisto sai Solveig von Schoultz –palkinnon vuonna 2006. Pihalla kasvaa pepino on vuonna 2013 ilmestynyt puutarhakirja, joka innostaa kokeilemaan kaikenlaisia kaukaisia kasveja. Uusin kirja on Lilla vinterodlingsboken, joka ilmestyi vuonna 2015. Lue lisää: Schildts & Söderströms.


Raakel Lignell on musiikin maisteri ja viulisti ja on työskennellyt myös tuottajana, toiminnanjohtajana, juontajana sekä kolumnistina ja bloggarina. Syksyllä 2010 Raakel sai tarpeekseen jatkuvasta väsymyksestä ja päätti pistää elämäntavat remonttiin. Huomattuaan kiinnostuksen suurta muutostaan kohtaan Raakel kirjoitti 2013 kirjan Raxun remppa – rapakunnosta hyvään oloon, jossa hän kertoo avoimesti, miltä elämäntaparemontti tuntui ja kuinka läheiset muutokseen suhtautuivat.  2014 ilmestyi seuraava kirja, Raxun rinnalla – kohti pysyvää painonhallintaa, joka keskittyy elämään muutoksen jälkeen. Lue lisää: Raakelin blogi.Jaana-Mirjam Mustavuori on vapaa kirjoittaja ja kouluttaja. Hän on Voi hyvin -lehden entinen päätoimittaja, joka on 15 vuoden ajan kirjoittanut erityisesti elämäntaidon kysymyksistä. Mustavuori on myös kirjailija. Hän on kirjoittanut teokset Nainen puntarissa (Kirjapaja 2012), Olemisen talossa (Kirjapaja 2009) ja Elämän juurilla (Kirjapaja 2007). Hänen uusin kirjansa Aistit auki! - Anna elämän koskettaa ilmestyi keväällä 2014 Basam Booksin kustantama.  Lue lisää: Inspirare.


Kuva: Marek Sabogal
Matti Rönkä on valmistunut toimittajaksi Sanoma Oy:n toimittajakoulusta ja valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee uutisjuontajana Ylen uutisissa. Hänen teoksiaan on julkaistu parillakymmenellä kielellä. Vuonna 2005 ilmestynyt Ystävät kaukana sai Vuoden johtolanka -palkinnon 2006 ja ensimmäisenä suomalaisena pohjoismaisen Lasiavain-dekkaripalkinnon 2007. Viktor Kärppä -romaanien pohjalta tehty 8-osainen tv-sarja Tappajan näköinen mies nähtiin MTV3:lla 2011, ja se keräsi miljoonayleisön. Matti Röngän vuonna 2015 ilmestynyt romaani Eino kuvaa suomalaisia miehiä. Se kertoo nuoruudesta ja odottamattomista valinnan paikoista. Lue lisää: Gummerus.Kuva: Heli Sointi
Hannu Talvio on kansainvälisen kaupan parissa uran tehnyt ekonomi, joka on harrastanut ja harjoitellut luovaa kirjoittamista toistakymmentä vuotta. Talvio on helsinkiläissyntyinen yrittäjä, joka asuu Raaseporissa. Kolme sadonkorjaajaa on yksityiskohtainen faktaa ja fiktiota yhdistävä romaani, jossa kuvataan kahta eri aikoina samassa paikassa ja samankaltaisissa olosuhteissa Nurmijärvellä sattunutta todellista joukkomurhaa ja niiden jälkiseurauksia uhrien omaisten, murhaajien ja virkavallan näkökulmista. Lue lisää: Myllylahti. ****

KIRJAILIJAT 2015

Tuulia Aho
Tuulia Ahon (s. 1952)  laaja tuotanto sisältää mm. runoja, lastenkirjoja ja fantasiaa nuorille. Tuulia Aho on iloinen puutarhuri sekä musiikin, tanssin ja juhlien ystävä. Paljasjalkainen helsinkiläinen asuu nykyisin pienessä punaisessa torpassa Karjaalla. Kesäisin hän ui ja kasvattaa viinirypäleitä Tenholassa.
Uusin kirja Tähtienlaskijan runoja, ilmestyi 2014 (WSOY). Kirja sisältää yörunoja kukkujille, nukkujille, laiskiaisille ja aamu-unisille.                       
Lue lisää: Kirjaseuranta.

Virpi Hämeen-Anttila

Kuva: Otava,
Mirva Kakko
Virpi Hämeen-Anttila (s. 15.10.1958 Espoossa) valmistui Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi vuonna 1996. Hän tekee väitöskirjaa vanhan intialaisen kertomakirjallisuuden teoriasta. Hämeen-Anttila on toiminut opettajana Helsingin yliopistossa vuodesta 1987 opetusaloinaan sanskritin kieli sekä Intian kirjallisuus, historia, filosofia ja kulttuurihistoria.
Virpi Hämeen-Anttila on julkaissut romaaneja, tietoteoksia, useita tieteellisiä artikkeleita, kirjallisuusesseitä sekä muutaman novellin nimimerkillä.
Lue lisää: Otava.Olli Jalonen

Kuva: Otava,
Pekka Niemi
Olli Jalonen (syntynyt 1954 Helsingissä) on maamme arvostetuimpia prosaisteja. Hän tuli julkisuuteen Otavan järjestämässä novellikilpailussa vuonna 1978 teoksella Unien tausta. Jalosen laajasta tuotannosta mainittakoon romaanitrilogia Johan ja Johan, Isäksi ja tyttäreksi ja Elämä, ja elämä, joka kuvaa kuulaasti ja kirkkaasti syntymän, elämän ja kuoleman sattumanvaraisuutta.
Jalonen on saanut lukuisia palkintoja mm. Finlandia-palkinnon vuonna 1990 romaanista Isäksi ja tyttäreksi. 14 solmua Greenwichiin -romaani oli sekä Finlandia- että Runeberg-palkintoehdokas. Vuonna 2010 ilmestynyt Poikakirja sai erinomaisen vastaanoton sekä lukijoilta että kriitikoilta.
Lue lisää: Otava


Sirpa Kähkönen

Kuva: Otava,
Tommi Tuomi.
Sirpa Kähkönen (s. 1964 Kuopiossa) on opiskellut kirjallisuustiedettä ja historiaa sekä työskennellyt kustannustoimittajana. Nykyisin hän on vapaa kirjailija, toimittaja ja suomentaja.

Sirpa Kähkönen on saanut kirjallisuuden valtionpalkinon esikoisteoksestaan Kuu taskussa ja Savonia-palkinnon romaanistaan Mustat morsiamet. Hänet on palkittu myös Kuopion taitelijaseuran kirjallisuuden tunnustuspalkinnolla 2003 ja Savon Sanomien miestoimittajat valitsivat hänet vuoden 2010 Savonmuan Hilimaksi.
Lue lisää: Otava

 


Sture Lindholm

Sture Lindholm (s. 1964 Pohjassa) asuu nykyään Tammisaaressa, jossa hän toimii historianopettajana Tammisaaren ruotsinkielisessä lukiossa. Lindholm on julkaissut sekä oppikirjoja että lukuisia paikallishistoriallisia teoksia. Hänen ensimmäinen teoksensa oli ”Röd galenskap – vit terror” (Punainen hulluus – valkoinen terrori), joka kuvasi dramaattisia tapahtumia vuonna 1918 Länsi-Uudellamaalla. Tuorein kirja on palkittu elämänkerta tenholalaisesta punakaartilaisesta ja kommunistista Ernst Wikstedtista, (En motgångarnas man, Procilio 2012). Lisätietoja Sture Lindholmin paikallishistoriallisista kirjoista löydät osoitteesta www.proclio.fi


Sari Paldánius

Sari Paldánius (s. 1963) on  Raaseporin Bollstassa kotoisin oleva kolmen lapsen äiti, sukelluskouluttaja ja vannoutunut koiraihminen. Bahalas on hänen esikoisteoksensa, jossa hän on noudattanut kultaista ohjetta: kirjoita siitä mistä tiedät jotakin.
Bahalas kertoo nuoresta susitutkijasta Hanista, joka tempautuu outoihin ja hurjiin seikkailuihin maapallon arktisille seuduille, eri historiallisina ajanjaksoina. Matka alkaa Suomen Lapista ja jatkuu Islannin, Grönlannin ja Kanadan kautta Alaskaan kunnes kovia kokeneena, mutta matkasta viisastuneena Hani tömähtää takaisin
kotitantereelle.
Aapo Roselius
Aapo Roselius on historioitsija ja hän on tutkinut muun muassa Suomen sisällissotaa ja 1900-lukujen sotien muistokulttuuria. Hänen tunnetuimmat julkaisunsa ovat valkoista terroria käsittelevä teos "Teloittajien jäljillä- valkoisten väkivalta Suomen sisällissodassa" (Tammi 2008) ja sodan muistoa käsittelevä teos "Isänmaallinen kevät - vapaussotamyytin alkulähteillä" (Tammi 2013). 

Taavi Soininvaara

Kuva Otava,
Pekka Holmström
Taavi Soininvaara (s. 1966 Imatralla) on valmistunut oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1991. Hän työskenteli rahoituslaitosten ja teollisuuden johtotehtävissä, kunnes jäi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2001. Soininvaaran kiitetty esikoisdekkari Ebola-Helsinki ilmestyi vuonna 2000. Soininvaaran trillerit pureutuvat kansainvälisen politiikan, talouden, teknologian ja rikollisuuden ajankohtaisiin kysymyksiin ja kuuluvat lajin ehdottomaan kärkeen Suomessa. Niitä on käännetty menestyksekkäästi myös saksaksi.Soininvaara palkittiin vuonna 2003 Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnolla teoksestaan Koston komissio.
Lue lisää: Otava


Maria Turtschaninoff

Kuva: Karin Lindroos
Maria Turtschaninoff on syntynyt Helsingissä 1977. Ylioppilastutkinnon suoritettuaan hän aloitti opinnot Göteborgin yliopistossa. Valmistuttuaan vuonna 2000 filosofian maisteriksi hän palasi Suomeen ja alkoi työskennellä Radio Vega -kanavan toimittajana. Nykyisin Turtschaninoff asuu Karjaalla ja työskentelee vapaana kirjailijana. Hän sai vuonna 2014 Finlandia Junior-palkinnon nuortenkirjasta Maresi: Punaisen luostarin tarinoita. Tammikuussa hän vastaanotti Akateemisen Kirjakaupan Varjo-Junior-Finlandia-palkinnon.

Maria Turtschaninoffin blogi. (ruotsiksi). 


.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti